Kenestupa

Matkailukeskus Utsjoella

Kenestuvan matkailukeskus sijaitsee Utsjoella, Suomen ja Euroopan Unionin pohjoisimmassa kunnassa, aivan Kevon luonnonpuiston vieressä. Mökeistämme löytyy majoitustilaa noin 50 henkilölle. Kenestupa on auki kesäkuun alusta lokakuun alkuun. Näiden muutamien aukiolokuukausien aikana Kenestupa tarjoaa elämyksellisen kokemuksen! Kenestuvan matkailukeskus on otollinen paikka esimerkiksi syksyllä, kun ruska värjää luonnon upeilla väreillään.

Kenesjärven rannassa sijaitseva hirsinen Kenestupa on rakennettu jo yli sata vuotta sitten. Alun perin tuvassa majoittui postimiehiä, jotka jalkapatikassa, hiihtäen, poroilla, hevosilla ja lopulta polkupyörillä kuljettivat postia noin 130 kilometriä pitkällä reitillä Inarista Utsjoelle. Postimiesten lisäksi tupa tarjosi suojaa myös muille kulkijoille, joten Kenestuvalla on jo vuosisataiset perinteet matkailijoiden lepopaikkana. Tänä päivänä Kenestuvan alueella on useampia mökkejä. Kenestuvalla viihtyvätkin vaeltajat, kalastajat, lapinmatkalaiset sekä muut luonnossa liikkujat.

Kenestupa sijaitsee valtamaantie 4:n varrella, 27 km Utsjoelta etelään ja 66 km Kaamasesta pohjoiseen. Alueen läheisyyteen päättyy myös suosittu Kevon luonnonpuiston halki johtava merkitty vaellusreitti.


Historiaa

GANEŠJÁVRI BOASTASTOPHU – KENESJÄRVEN POSTITUPA

Kenestupa on yksi Utsjoen vanhimmista majoituspalvelua tarjoavista kohteista. Rannassa oleva hirsinen Kenestupa rakennettiin noin sata vuotta sitten yöpymispaikaksi postimiehille. Pihapiirissä on jälkiä jo varhaismetallikautisesta asutuksesta.

UTSJOEN POSTIPOLKU


Kenesvaaralla kulkeva postipolku on osa 1700-luvulta asti tunnettua kulkureittiä Inarista Utsjoelle, ja se kulkee Utsjokilaakson valtakunnallisesti arvokkaalla maisema-alueella. Polun noin kuusi kilometriä pitkä museotieosuus alkaa Kenestuvalta ja päättyy Kenesjärven pohjoispäässä. Kulkutien pohja ja siltarakennelma ovat vielä nähtävissä.

Polku on toiminut virallisena postinkuljetusreittinä 1800-luvun lopulta 1950-luvulle. Reitin varrella oli valtion rakennuttamia, postimiesten yöpymispaikoiksi tarkoitettuja postitupia, joihin myös Kenestupa kuuluu. 1.10.1888 Lappi sai neljä uutta postiasemaa, joista yksi oli Utsjoki. Posti kuljetettiin Kaamasesta Utsjoelle jalan, soutaen, hevosella, porolla tai hiihtäen. 103 kilometriä pitkä reitti kuljettiin aluksi joka toinen viikko, ja myöhemmin kolmen postimiehen voimin kolme kertaa viikossa kumpaankin suuntaan. Vesiosuuksilla oli veneitä käytettävissä. Postirepun paino sovitun taksan mukaan on ollut 18kg, ja ylimääräisistä kiloista postimies on saanut eri korvauksen. Tarina kertoo, että Utsjoen ensimmäisen kunnantuvan tiilet ovat postimiesten kuljettamia, ehkä kahdesta kolmeen kappaletta kerrallaan. Kesällä 1940 polku kunnostettiin polkupyörällä ajettavaksi. Autotie valmistui Syysjärvelle 1938 ja Utsjoelle 1958, jolloin reitillä alkoi säännöllinen postiautoliikenne.

Alun perinkin tuvassa ovat voineet yöpyä myös muut kulkijat vanhaa Lapin autiotupia koskevaa kirjoittamatonta lakia noudattaen: ”tullessa täyteen, ensinnä tulleiden tulee väistyä, jotta viimeksi tulleet sopivat sisälle”.

NIMIHISTORIA


Kenestupa on suora käännös tuvan alkuperäisestä saamelaisnimestä Cannesstophu. Nimi lienee saanut alkunsa saamelaisessa mytologiassa esiintyvästä vuorenhaltijasta, jonka on alun perin ajateltu asuvan Kenesjärven (Canesjavrin) rannalla sijaitsevassa pahdassa. Pääsääntöisesti Canes-vuorenhaltija on mielletty hyväntahtoiseksi maahiseksi, joka suuttuessaan on saattanut kuitenkin aiheuttaa suututtajalleen erilaisia harmeja. Nykyistenkin matkailijoiden toivotaan kunnioittavan käytöksellään tätä vanhaa uskomusta ja kaikissa toiminnoissaan käyttäytyvän suuresti luontoa kunnioittaen.

Kenestupa

 

 

Kenestupa - Utsjoen postipolku

Majoitus

 

 

Varsinainen Kenestupa

VARSINAINEN KENESTUPA (1 & 2) - 4 hlöä/mökki

Rannassa oleva hirsinen Kenestupa rakennettiin n. 100 vuotta sitten yöpymispaikaksi postimiehille.

 • Kerrossängyt
 • Keittonurkkaus (jääkaappi ja keittolevy)
 • Takka
 • Sähkölämmitys
 • Ei juoksevaa vettä
 • Ulko-wc

VARAA NYT

Ruskea mökki

RUSKEAT MÖKIT (3 & 4) - 2 hlöä/mökki

Mäellä sijaitsevat ruskeat mökit tarjoavat upean järvinäköalan!

 • Kahden hengen mökki kerrossängyllä
 • Keittonurkkaus (ruokailuvälineet, jääkaappi, kahvinkeitin, vedenkeitin, mikro, keittolevy)
 • Ulko-wc

 

VARAA NYT

Punainen mökki

PUNAISET MÖKIT (6, 7 & 8) - 4 hlöä/mökki

Omalla suihkulla varustettu neljän hengen mökki!

 • Tupakeittiö, jossa kaksi kerrossänkyä (alapeti 120cm ja yläpeti 90cm)
 • Juokseva vesi
 • Suihku ja wc
 • Sähkölämmitys
 • Keittonurkkaus (ruokailuvälineet, jääkaappi, kahvinkeitin, vedenkeitin, mikro, keittolevy)

VARAA NYT

 


Sijainti

Kenestupa sijaitsee valtamaantie 4:n varrella välillä Kaamanen-Utsjoki, 66 km Kaamasesta pohjoiseen ja 27 km Utsjoelta etelään. Osoite: Utsjoentie 2735, 99800 Utsjoki - katso tarkka sijainti kartalta.

LENTÄEN

• Ivalon Lentokenttä n. 147 km
• Kittilän Lentokenttä n. 300 km
• Rovaniemen Lentokenttä n. 420 km

JUNALLA (VR.fi)

• Helsinki-Rovaniemi n. 10 tuntia (ei vaihtoja)

BUSSILLA (Matkahuolto.fi)

• Rovaniemeltä n. 6-9 tuntia
• Ivalosta n. 2-3 tuntia

 Kenestupa kartta

Palvelut

AUTON SIIRTO

Tarjoamme myös autonsiirtopalveluita Kevon reitin lähtöpisteeseen Sulaojalle (Kenestupa-Sulaoja-Kenestupa). Siirto tehdään aina asiakkaan omalla autolla. Maksimi henkilömäärä per siirto on neljä henkilöä. Siirtojen varaukset tulee tehdä etukäteen, mieluiten viikkoa aikaisemmin. Jokaisen autonsiirtopalvelun tilaavan asiakkaan tulee allekirjoittaa sopimus (avautuu uuteen ikkunaan), jossa asiakas hyväksyy auton siirtämisen ehdot. Sopimuksen voi joko tulostaa ja skannata Eräsaukko Oy:lle, tai palauttaa kuskille ennen auton siirtoa.

RANTASAUNA

Rantasaunoja on mahdollista vuokrata kesäkaudella viikon jokaisena päivänä. Saunat voi joko varata etukäteen tai paikan päällä soittamalla numeroon 050 362 1113. Suosittelemme kuitenkin varaamaan kaikki haluamanne palvelut noin viikkoa aikaisemmin.

Kenestupa sauna

 

Kenestupa

 

 


 Aktiviteetit

Kenestuvalla voi rentoutumisen sijaan myös harrastaa mm. seuraavia aktiviteetteja:

 • Vaellus - Kevo, n. 60km - lisätietoa
 • Rantasaunojen vuokraus
 • Valokuvaus
 • Marjastus ja sienestys

 

Muut aktiviteetit Kenestuvan ympäristössä:

Kevon alkupään raput

Kalastus